Archive

 1. Bestaan er verschillende soorten angst?

  Reacties uitgeschakeld voor Bestaan er verschillende soorten angst?

  Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten angst. We bespreken hier kort een aantal veelvoorkomende angsten. Bijvoorbeeld paniek, een specifieke fobie bijvoorbeeld voor spinnen of katten, een sociale fobie, Piekeren ofwel een gegeneraliseerde angststoornis, hypochondrie ofwel ziektevrees. In de module lees je meer over de verschillende soorten angst.

 2. Wat is de functie van angst?

  Reacties uitgeschakeld voor Wat is de functie van angst?

  Angst is een emotie die je helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Plotselinge en hevige angst, noemen we paniek. Meestal is een gevoel van angst of paniek van korte duur. Het is in principe een normale reactie op een lastige situatie. Het maakt je extra alert en bereidt je zo voor op een mogelijk gevaarlijke situatie.

 3. Heb ik een angststoornis?

  Reacties uitgeschakeld voor Heb ik een angststoornis?

  Het verschil tussen gewone angst en een angststoornis of fobie is niet altijd goed te bepalen. Bij een angststoornis is de angst heviger en staat deze niet meer in verhouding tot dat waar je bang voor bent. Ook blijft angst langer bestaan en is het gevoel voortdurend op de achtergrond aanwezig. En de angst belemmert je in je dagelijks leven. Heb je hierover vragen? Stel deze dan aan je zorgverlener.